Thursday, May 7

taking a gap year

Thursday, May 7
Reizen is altijd een van mijn favoriete bezigheden geweest. Er was voor mij dan ook geen twijfel mogelijk toen ik een paar jaar geleden als klein meisje van 11 hoorde van het fenomeen 'een tussenjaar nemen', ik moest en zou dat doen. Met de tijd vervlogen mijn dromen een beetje, mini-Naomi, die helemaal opgeslokt werd door de middelbare school was haar plannen van toen vergeten. Maar sinds een jaartje is mijn wanderlust weer helemaal terug. Ik werk en ik werk dan ook met een doel. Na mijn eindexamen is er maar één ding wat ik wil gaan doen en dat is: een gap year nemen.Hoe sneller de tijd vliegt, hoe meer en meer ik er écht over begin na te denken. Waar ik heen wil gaan, ik doe research over geld  (ik werk nu dus spaar al een klein beetje), verblijf en alles wat er bij komt kijken zoals visa's en dergelijke. Ik kijk hoe ik het in het geheel aan wil pakken. Gelukkig heb ik nog twee jaar voordat ik eindexamen doe (het enige wat ik fijn vind aan nog twee jaar school is me twee jaar kunnen voorbereiden op mijn eigen tussenjaar) en is dat best wat tijd om alles goed te regelen.

Verder wil ik graag in mijn eentje reizen. Met een vriendin kan het fijner zijn én veiliger, maar naar mijn gevoel leer je pas echt veel over alles als je alleen gaat. En als ik dat kan, dan kan ik veel meer aan.


Er is alleen één klein groot ding wat me tegenhoudt. Ik ben bang. Alleen op een vliegtuig stappen is niet niks, zeker niet als je ver weg wilt gaan. En dan heb ik het niet over een retourtje Spanje, nee, ik ben van plan om door Thailand te gaan reizen (en mijn familie veel bezoeken door heel Thailand, ook al ken ik de meeste niet) en misschien ook nog naar Australië of Amerika te gaan. Als ik dat doe ga ik eerst naar Australië en dan naar Thailand, omdat dat handiger is met geld. Australië is namelijk veel en veel duurder dan Thailand.

Ik ben bang voor alles. Voor het alleen zijn, voor de nare situaties (in je eentje als een meisje van 18 naar 'het niet toeristische gedeelte' van Thailand gaan is zeker niet niks, hoeveel familie ik er ook heb, hoeveel leuke andere backpackers ik er misschien ontmoet. Dat weet ik.), voor nieuwe dingen ontdekken - al die nieuwe werelden - en ik ben bang voor mezelf.

Dat laatste vind ik maar moeilijk uit te leggen. Ik ken mezelf natuurlijk niet door en door (wat wil je, ik ben pas 16 jaar) en zal hoe dan ook in zo'n tussenjaar veel over mezelf te weten komen. Dat zal gewoon gebeuren, of ik nu reis of dat ik 365 dagen op de bank zit en Netflix kijk. Dat is gewoon best eng.


Toch kriebelt er iets bij mij om nu per direct op een vliegtuig te stappen ergens heen en gewoon weg te gaan. Culturen bekijken, nieuwe mensen (hopelijk) leren kennen, de verschillende keukens proeven (mmmm, hihi) en om gewoon te reizen. Om out of my comfort-zone te stappen en dingen te doen die ik anders nooit van mijn leven zou doen.

WAT VIND JIJ VAN HET FENOMEEN 'A GAP YEAR'? EN ZOU JIJ ER EEN WILLEN NEMEN? (WAAROM WEL/NIET?)

Foto's nummer 1,3,4 (degene waar ik op sta) zijn door Laura gemaakt.

34 comments :

Wat lief dat je een reactie achterlaat en leuk dat je even kijkt op mijn blog! De reacties ouder dan 4 dagen worden gemodereerd :)

Liefs,

 1. Ik kan me hier zo in vinden! Ik zou ook heel graag een tussenjaar willen nemen na de middelbare school. Het enige waar ik bang voor ben is 'uit de leer-spirit' raken, als je enigszins snapt wat ik bedoel. Straks wil je naar een Universiteit en kan je jezelf heel moeilijk aanzetten tot leren omdat je het een jaar niet gedaan hebt.

  ReplyDelete
 2. Wat gaaf dat je dit wil doen zeg! Ik ben op mijn (net) zeventiende voor een jaar naar Amerika vertrokken. Dat jaar heeft mij ontzettend veel over mezelf doen leren en het heeft me ook een aantal keren doen afvragen waarom ik dit in godsnaam wilde. Als ik nu op mezelf terugkijk had ik het waarschijnlijk niet opnieuw gedaan. Ik was er eigenlijk nog niet klaar voor. Dat wil niet zeggen dat ik het nooit naar mijn zin had hoor, ik stond alleen nog niet sterk genoeg in mijn schoenen om te dealen met sommige problemen die je eigenlijk pas later in je leven tegenkomt, of soms zelfs nooit. Dat heeft natuurlijk alles te maken met sneller volwassen worden en het feit dat je helemaal alleen aan de andere kant van de wereld zit. Dan heb je niemand om op dat moment op terug te vallen, dan moet je het helemaal zelf doen.

  Naar Thailand op reis daarentegen lijkt me ontzettend gaaf. Misschien ben je jong en is het eng, maar als je de kans krijgt moet je die grijpen (dat is mijn mening ten minste, ieder voor zich natuurlijk). Iedereen is weer anders en aan je bericht te lezen zie je zelf ook in wat eventuele obstakels kunnen zijn. Ik wil zelf volgend jaar een grote reis gaan maken. Dan ben ik 21 en ben ik, als het even meezit, volwassen en sterk genoeg om zo'n grote reis zelf te gaan maken.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Wat gaaf, Amerika! Wel jammer dat je er nog niet helemaal klaar voor was, maar ik kan het me goed voorstellen dat het niet zo was. Maar ik denk aan de andere kant dat je ook veel hebt geleerd tijdens je reis, wat ook weer mooi meegenomen was. Enfin, het zal wel een ervaring op zich zijn geweest. En volgend jaar reizen, doen! Super gaaf en ik weet zeker dat het een hele mooie reis gaat worden. Ben benieuwd waar je heen wilt gaan :)

   Delete
 3. Heeeee herkenbaar! Wat een prachtige foto's, trouwens. Wilde ik eerst even zeggen. Daarnaast: Ik vind het echt onwijs dapper dat je als 18-jarig meisje dit echt overweegt. Dat is echt niet niks. Ik hoop dat je uiteindelijk gaat en dat het een ge-wel-dige tijd wordt. Chase your dreaaaaams! Liefs.

  ReplyDelete
 4. Heel vet! Als je het echt graag wilt is dan natuurlijk de kans. Je krijgt geen beter moment om zo'n reis te maken later... idd heel eng maar ik denk dat je onwijs veel leert en je bent dan a ook weer 2 jaar ouder dan je nu bent. Wereld van verschil :)

  ReplyDelete
 5. Wat gaaf dat je een tussenjaar wilt gaan nemen! Een gap year nemen lijkt mij ook geweldig! In je eentje ontdek je inderdaad veel meer + je kan precies doen wat je wilt, maar het lijkt mij ook best eng (tegen de tijd dat ik klaar ben met school ben ik ook 18, misschien vind ik zoiets dan niet meer eng, who knows). Ik zou dan eerst gaan werken (in een ander land? :) en daarna gaan reizen... Je hebt het wanderlustgevoel bij mij ook weer losgemaakt! Wat leuk dat je in Thailand familie wil gaan bezoeken! Een prachtige kans om naar Thailand te gaan!

  ReplyDelete
 6. Een tussenjaar lijkt mij ook zo fijn! Helaas ben ik daar nu wat te oud voor haha. Had ik eerder moeten weten ;)

  Ik denk daarnaast dat een tussenjaar je zoveel op het persoonlijk vlak kan brengen. Je ontdekt wat je écht leuk vindt of juist niet en dat is zoveel waard.

  ReplyDelete
 7. Doen! :) Ik had dezelfde dromen, maar hoe ouder je wordt... hoe moeilijker het wordt. Ik reis nu zoveel als ik kan maar droom nog steeds van een gap year.

  ReplyDelete
 8. Ten eerste: wat een heerlijk artikel. Prachtige foto's, mooi geschreven en een onderwerp waar ik me zelf ook wel in kan vinden. Ik ben ook van plan een tussenjaar te nemen, maar niet om te reizen (hoewel dat me ook onwijs gaaf lijkt!), maar om extra hard te gaan werken. Veel geld verdienen, want daarna, na dat tussenjaar, wil ik heel, heel erg graag in New York gaan studeren. Ik spaar nu ook al, maar een New Yorkse universiteit is zo onwijs duur dat ik denk dat een jaartje keihard werken ook nog wel nodig zal zijn. Anyway, dat wil ik dus zo graag omdat ik vorig jaar een weekje naar New York ben geweest, en het was geweldig. Nee maar echt ge wel dig. En ik heb het gevoel dat ik terug móét, voor een langere tijd. Dus wil ik daar gaan studeren :). En het liefst daarna ook wonen, maar zomaar in Amerika wonen kan helaas niet..

  ReplyDelete
 9. Wat ontzettend gaaf dat je dit wilt doen! Ik had dit graag gedaan, maar het kon helaas niet vanwege het geld en studie, maar anders had ik dit zeker gedaan. Reizen kan altijd gelukkig, maar ik zou het zeker doen!

  ReplyDelete
 10. Wat gaaf! Ik ben ook zeker van plan om na mijn eindexamen een tussenjaar te nemen. Er zijn natuulijk wel risico's en mij lijkt het soms ook best eng maar dit mag je zeker niet stoppen! Aaa ik krijg nu weer helemaal de kriebels om de wereld te ontdekken!
  Liefs Nina

  ReplyDelete
 11. Wat gaaf dat je dit wilt doen Naomi! Het lijkt me ook heel gaaf om te reizen (ik wil zo enorm graag naar Amerika), maar een tussenjaar is echt niks voor mij ben ik bang. Ik zou het niet durven, in mijn eentje! (Dat zou dan ook al over een jaar zijn, dan ben ik pas 17, veel te jong haha.)

  De foto's zijn echt heel mooi!

  ReplyDelete
 12. Gewoon doen en er volledig voor gaan! Nu heb je de kans om dit te doen, en het gaat sowieso een geweldige ervaring zijn!

  ReplyDelete
 13. Wat gaaf! Een tussenjaar lijkt mij ook wel wat! Trouwens: echt een geweldig artikel! Prachtige foto's en heel leuk geschreven! :)

  ReplyDelete
 14. Wauw, ik kan me hier heel erg in vinden! Het klinkt zo te gek!
  Ik volg inmiddels een opleiding Fotografie, maar als ik daarmee klaar ben dan ben ik ook zeker van plan om een "Gap Year" te nemen. Dan ben ik wel wat ouder (21) Maar het is dan niet minder eng. Ik herken je angsten heel erg, maar ik denk dat als je de stap neemt, je er geen spijt van zult krijgen!
  Liefs Iep

  ReplyDelete
 15. Wauw, ik snap dat je bang voor bent, zo helemaal alleen. Maar ik denk dat het geweldige ervaring zou zijn! Kisses

  ReplyDelete
 16. Wauw wat gaaf dat je dit wil doen! Zelf heb ik geen Gap Year genomen, maar heb er wel over nagedacht. Ik snap ook heel goed waar je bang voor bent. Over vijf weken ga ik drie weken naar Vietnam (niet alleen) en dat maakt me al behoorlijk zenuwachtig, laat staan zo'n lange tijd alleen. Het zal allemaal ook wel heel eng en spannend zijn, maar ik denk ook dat je er echt heel veel van leert en er hele mooie ervaringen en herinneringen aan overhoudt!

  ReplyDelete
 17. Dit is zo erg herkenbaar! Toevallig had ik het er gister nog met mijn moeder over dat ik gewoon een tussenjaar wil nemen om rond te reizen! Super toevallig hahah! Maar ik snap al je struggles wel, daar zat ik dus ook over na te denken, en dat is nog wel een dingetje. Maar heel goed plan! Liefs

  ReplyDelete
 18. Ik heb zelf geen tussen jaar genomen, maar ik snap je helemaal. Even helemaal uit je comfort zone zijn en allemaal mooie dingen zien en meemaken. Nieuwe culturen ontdekken, maar ook vooral jezelf ontdekken.

  ReplyDelete
 19. Echt heel gaaf dat je dit wilt gaan doen, en goed dat je je er nu al op voorbereid! Ik ben nu 23, net klaar met mijn hbo studie en had zoiets echt heel graag willen doen 'vroeger'. Hoe eng sommige dingen misschien ook zijn, het gaat je vast héél veel brengen, en je gaat er hoe dan ook heel veel van leren :)

  ReplyDelete
 20. Wauw, wat ben je eerlijk en duidelijk in dit artikel! Knap dat je dit zo durft te nemen. Ik zou zo'n jaar ook hartstikke eng vinden en heb er ook geen gehad. Maar aan de andere kant vind ik het wel geweldig om nieuwe plekken te zien.

  ReplyDelete
 21. Een tussenjaar nemen om de wereld en jezelf te ontdekken, is voor ieder mens goed, for sure. Heel gaaf dat je er mee bezig bent! Ik zou ook graag de wereld over willen reizen, maar mijn studie gaat natuurlijk nog eventjes voor haha! Het enige wat me moeilijk lijkt is dat je na je tussenjaar weer in de studieboeken moet etc. Prachtige foto's trouwens! xx

  ReplyDelete
 22. Ik snap dat het eng is om alleen te gaan reizen, maar wel heel tof. Lijkt me echt een gave ervaring. Hele mooie foto's trouwens ook bij je artikel. Ik neem geen tussenjaar, misschien na mijn studie alleen op reis :)

  ReplyDelete
 23. Dit wil ik dus ook: 'gewoon' in het vliegtuig stappen en nieuwe culturen ontdekken. Ik zou ook een tussen jaar willen nemen, maar zo veel dingen houden je dan toch weer tegen. Alleen als je dan kijkt naar wat je allemaal kunt leren op zo'n reis... Gewoon gaan is denk ik het beste anders krijg je er later spijt van!

  ReplyDelete
 24. Fijn artikel! Ik snap je heel goed, vooral Thailand kriebelt natuurlijk, als een soort tweede thuisland. In de twee jaar die voor je liggen zal je ouder en ook wijzer worden, daar zou ik me niet door tegen laten houden. Maar wel door het feit dat niets zeker is en ik hecht me heel erg aan vastigheid...
  Eerlijk gezegd heb ik niet zulke ambities - als enige van de wereld lijkt het wel - maar wil ik gewoon gaan studeren en in het derde jaar een tijd naar het buitenland en dan lekker gaan werken. Saai, maar het lijkt mij gewoon heel leuk. En dan zien we alsnog. Wie weet ga ik wel in het buitenland werken. Canada ofzo. Dromen genoeg haha!
  Ik zou zeker je kans nemen, vooral omdat je het echt wilt! :)
  X Emma

  ReplyDelete
 25. yay moet je zéker doen.

  Ik was 17 toen ik naar nz ging en net 18 toen ik in thailand rond liep. Ik ben persoonlijk eigenlijk nooit echt bang geweest, ik heb het gewoon gedaan en heb nooit stilgestaan wat er "zou-kunnen-gebeuren." Misschien niet het meest handige, maar wel minder stress op dat moment haha. Ik weet niet, het is misschien meer een kwestie van "gewoon" een ticket kopen en na de eerste week zien dat alles enorm mee valt en dat het. geweldig. is.

  Als ik jou was, zou ik wel al beginnen met sparen hahaha. Neem drie keer (of iig het dubbele) zoveel mee als je denkt dat je uit gaat geven :-)

  ReplyDelete
 26. Als jij het wilt doen, moet je het gewoon doen. Ik denk dat het juist een hele ervaring zal zijn om jezelf te leren kennen, in een positieve manier dan. Ik wilde ook altijd een tussenjaar doen, maar het feit dat ik dan geen studiefinanciering zou krijgen, heeft me (hoe zwak van me) toch tegengehouden. Heel erg jammer. Ik hoop er wel nog eentje te doen tussen mijn bach en master in.

  ReplyDelete
 27. Klinkt spannend!
  Zelf ga ik geen gap-year nemen dat komt doordat ik me me altijd graag vast houd aan dingen, plekken, mensen alles.
  Ik raak heel snel gehecht, en daarom ben ik misschien niet zo dapper om dit avontuur aan te gaan...
  Maar aan de andere kant, het klinkt natuurlijk wel als een gewéldige uitdaging, waar je ontzettend veel van leert!
  Ik ben benieuwd of je het doet, laat het ons weten tegen die tijd zou ik zeggen! ;)

  Liefs, Annerieke

  ReplyDelete
 28. Ik heb al een soort gap year gehad, waarin ik in Amerika naar een high school ging. Ik was 16 toen ik vertrok, en heb dus eigenlijk tussen de 4e en 5e een tussenjaar gehad. Het was eng, maar ook ontzettend leerzaam.

  ReplyDelete
 29. Wat ontzettend leuk dat je dit wilt doen! Mijn papa heeft dit ook gadaan en ik wil het ook graag beleven. En ook het liefst alleen. Je moet je niet laten leiden door die angst, je bent sterker dan je denkt!

  ReplyDelete
 30. Ik vind het persoonlijk heel eng en anders, maar ook heel gaaf. Zelf wil ik heel graag na mijn eindexamen een jaar naar Amerika en daar nog een jaar High School doen, gewoon omdat ik heel graag de Amerikaanse High School experience wil. Australië lijkt me ook gaaf, maar dan liever wel de bewoonde delen, en niet de woestijnen. Maar een tijdje Engeland lijkt me ook leuk, dichterbij, maar toch wel echt anders dan Nederland. Ik ben heel benieuwd of je het gaat doen, maar het lijkt me wel heel leuk als je het gaat doen!

  Liefs,
  Didem

  ReplyDelete
 31. Wat leuk dat je hier al over nadenkt! Het zou mij ook supergaaf lijken, alleen die angsten, tja, wat dat betreft reis ik liever niet alleen. Daarnaast ben ik in de 15 jaar dat ik leef één dagje Duitsland geweest, en verder heb ik de rest van de wereld nog nóóit gezien (oké, op foto's dan, duh). Na mijn middelbare school (over ruim een jaar in mijn geval) ga ik gewoon verder leren. Zodat ik sneller kan werken en een eigen leven op kan starten. Om daarna te kijken wat ik verder wil. Maar ja, meningen verschillen hè! ;)

  ReplyDelete
 32. Ten eerste deze foto's zijn prachtig en ze worden elke post beter! Een gap year lijkt me ook super leuk om mee te maken. En wat cool dat je kiest voor Thailand - de meeste gaan naar Amerika. Waarschijnlijk krijg je wel heel veel nieuwe ervaringen maar ik snap dat je het hartstikke eng vind - vind ik ook/zou ik ook vinden. Ik ben benieuwd naar je beslissing en ik hoop dat als je een gap year neemt je ook door kunt gaan met bloggen!

  ReplyDelete
 33. Mooie foto's, Naomi! Van jouw foto's (en blog) word ik altijd zo blij! Ik wil ook een tussenjaar. Ik denk erover om een mini-studie van een jaar in Engeland te doen. Trouwens, waar heb je dat topje vandaan? Ik ben verliefd!

  ReplyDelete
© LKTH 2014-2015 | BLOG DESIGN BY Labinastudio