Saturday, October 31

Diary - Adventures in Rome #3

Saturday, October 31


Ik was 8 dagen in Rome en omdat ik jullie ook van deze prachtige reis wil mee laten genieten heb ik besloten dat jullie een weekje met me mee zullen reizen naar deze oeroude plek. Om de dag zullen we samen musea bezoeken, ijsjes eten en vooral onze voeten kapot lopen. We gaan een vulkaan beklimmen en foto's maken van alle mooie gebouwen. Ik zal je meegeven wat ik allemaal heb geleerd en zal proberen dit alles zo beknopt mogelijk te vertellen. Dus, kom je mee op avontuur door Rome?

Ik merk dat ik totaal geen besef van tijd heb. Het is inmiddels zaterdag, maar het voelt écht als een woensdag (geen wonder, we vertoeven nu al drie dagen in Rome mét school, dan is het wel logisch dat het aanvoelt als een woensdag..) De ochtenden gaan traag, wat prettig is omdat je de tijd hebt om rustig wakker te worden en te genieten van de stad, de middagen en avonden vliegen voorbij. Het is de eerste keer dat ik wakker word zonder omarmd te worden door zonnestralen. De lucht is grauw en onze mooie lichtbol wordt verborgen door grote grijze wolken. Ik baal enorm dat ik geen paraplu meegenomen heb, maar stap vol moed naar buiten gewapend met een regenjas en een positief humeur.

Zo bevinden we ons al vroeg in een overvolle bus, op elkaar gedrukt als een stel sardientjes in een blikje. De reis gaat naar de Santa Maria degli Angeli e dei Martiri (=de kerk van onze engelen en martelaren) waar we volgens de planning een (verplicht vak voor iedereen, anw natuurkunde, ugh) tentamen moeten gaan maken voor ons eindexamen. Laten we het erop houden dat de kerk een buitengewone interessante geschiedenis heeft en dan voornamelijk aan de wetenschappelijke kant. Dat zou je niet denken toch? De kerk en de wetenschap? Binnenin loopt een lange meridiaan, die rond 1500 functioneerde als een klok of kalender om Pasen te voorspellen, toen het hedendaagse tijdsysteem nog niet bestond. In het plafond zit een klein gaatje waar de zon, zolang het dag is, doorheen schijnt en zo een schaduw laat verschijnen op de meridiaan. Stond de zon boven aan de hemel in een bepaalde hoek, dan was de schaduw ook op een bepaalde plek en kon men zo zien wanneer het precies 12 uur was.Rome, 10.10.15 •••
''Na de indrukwekkende kerk vervolgen we onze tocht naar het Palazzo museum, een museum waar veel interessante beroemde beelden en kunstwerken staan of hangen. Eerlijk? Het is er ongelofelijk saai en ik kan er nog maar nét mijn aandacht bij houden. Ik ben moe en heb de energie niet om er écht bij te zijn. Zo dwaal ik een beetje af, maak een paar foto's van een paar beelden en spendeer de rest van de tijd lachend en vermoeid met een paar vriendinnen op de grond.''

In de museumwinkel koop ik nog een aantal kaartjes voor mijn oma, waarna het intussen is het alweer lunchtijd geworden is. We verorberen een warme, stevige lunch (die hard nodig is) en samen met Lautje schieten we wat plaatjes van elkaar, met onder andere een enorme toblerone die mijn moeder me meegegeven had (en bovendien het nog 3 dagen heeft uitgehouden).


Na de lunch maken we een tripje door de Joodse Ghetto, waar onder andere een fontein staat op een schattig pleintje. Hoewel dit mijn lievelingsplekje is in Rome heb ik er bijna geen foto's van gemaakt (althans, niet eentje die echt mooi is).

Rome, 10.10.15 •••

''We lopen die middag door de Joodse ghetto, waar we verhalen horen over hoe de joden in de loop der eeuwen zijn behandeld. We aanschouwen de gouden tegeltjes, die verspreid zijn over de hele buurt en symbool staan voor joden die tijdens de tweede wereldoorlog in een razzia uit hun huizen getrokken zijn. Middenin de ghetto op Piazza Mattei staan we stil bij een kleine, maar prachtige fontein. De Fontana delle Tartarughe, waar oorspronkelijk 4 dolfijnen op de vaasvormige fontein waren bevestigd, maar doordat de waterafvoer niet helemaal vlekkeloos ging is dat uiteindelijk veranderd in 4 schildpadden. Ik vind dat helemaal niet erg, de schildpadden passen er perfect bij. Volgens mij ben ik echt de enige die (kleine) schildpadden nog van die sierlijke, schattige dieren vind.''De middag staat in het teken van de Aventijn. Het is een kleine tocht naar boven, maar dat is het dubbel en dwars waard. Het regent, de rand is glibberig, maar toch blijkt dat ik het alsenige aandurf om mijn voeten over de rand te gooien en even van het uitzicht te genieten (misschien was ik ook de enige die er een natte kont voor over had, maargoed.) We zien een glimp van een bruiloft (mag ik alsjeblieft ook hier gaan trouwen ooit??!!?) en lopen uiteindelijk over Piazza dei Cavalieri di Malta, een plein genoemd naar de zogenaamde Maltezer ridders.

Rome, 10.10.15 •••

''We liepen naar de grote deuren van de priorij. Daar zou je als je door het sleutelgat zou kijken een werkelijk schouwspel voor je ogen zien gebeuren. Het is prachtig, maar dat schouwspel valt wel mee. Een symmetrische rij groene bomen leiden je naar het punt waar het echt om gaat; de Sint-Pieter. Vanuit dit sleutelgat kijk je naar Rome, het Vaticaanse gebied (het Vaticaan heeft een aparte staat in Rome en zouden inprincipe bij een grens van betreden paspoorten kunnen vragen) en het gebied van de Maltezer ridders. In het echt is het werkelijk véél mooier dan op de foto die ik gemaakt heb. Dat heb je hé, als je een lens koopt met een vast brandpuntsafstand waardoor hij niet in kan zoomen.''

Die avond eten we met mijn groep bij een klein restaurantje. Iedereen besteld iets lekkers, maar mijn eten is op een of andere manier echt super goor en het zit allemaal even niet mee. 's Avonds vertoeven we met een aantal vrienden op één van de kamers, lekker knus en gezellig. Je hoeft er namelijk niet elke avond op uit toch?

zo, dag 3 zit erop. Het was nogal een grauwe dag, maar zat vol met prettige momentjes en fijne gebeurtenissen.


de volgende keer: cappuchino Barclays banke, galleria borghese en een middag met Laura


25 comments :

Wat lief dat je een reactie achterlaat en leuk dat je even kijkt op mijn blog! De reacties ouder dan 4 dagen worden gemodereerd :)

Liefs,

 1. YAAAY, weer een super leuk artikel♥

  ReplyDelete
 2. Mooie foto's <3 ooo en door jouw en Laura's dagboekjes wil ik zo graag eens naar Rome!

  ReplyDelete
 3. Liefde voor deze foto's! Italië is zo mooi!

  ReplyDelete
 4. Jouw foto's zijn zo mooi! Ik keek echt al uit naar deel 3 haha.

  Blog

  ReplyDelete
 5. Wat een heerlijk blogje weer, ik geniet hier zo van!
  X Emma

  ReplyDelete
 6. Wat is Rome een prachtige stad <3 De sfeer is geweldig. Die sneaky foto van dat bruidspaar vind ik heel bijzonder. Echt prachtig om zo'n intiem moment vast te laggen. Heb je nog gesproken met het bruidspaar? Dan had je de foto kunnen opsturen, denk dat ze dat geweldig zouden vinden!

  ReplyDelete
 7. Mooie foto's zeg! Ik vind het altijd leuk om foto's te zien van plaatsen (ergens anders op de wereld dan Nederland) waar ik zelf ook ben geweest.

  ReplyDelete
 8. Ahh, wat ontzettend fijn om dit te lezen allemaal. Net alsof ik ook weer even in Rome ben; EN VERDORIE, wat wil ik er nu graag weer een keertje heen! Je raakt er gewoon niet uitgekeken. Maargoed, des te meer reden om er nóg een keertje naartoe te gaan aber naturlich.

  ReplyDelete
 9. Wat een leuk geschreven artikel en echt practige foto's! Ik krijg weer helemaal zin om naar Rome te gaan.

  ReplyDelete
 10. Hele leuke diary weer! Bij elke nieuwe diary neem je me mee alsware. Rome is zoooo mooi!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dat is ook de bedoeling! Ik neem je mee op een reisje zodat als je erheen gaat je al wat dingen herkent :)

   Liefs,

   Delete
 11. Ha, toch weer een nieuw verslag :). Heel mooi die foto van je rug met uitkijk op de stad. En liefde voor Rome <3. Zo fijn, zelfs op dagen dat het regent.

  ReplyDelete
 12. Wat een mooie foto's weer, Naomi!

  ReplyDelete
 13. Wat ben ik verzot op je blog. Ik heb hem juist ontdekt, (en ben net begonnen met mijn eigen blog, die nog niet helemaal klaar is maar dat terzijde) ik hou ervan hoe mooi jij kan schrijven en kan fotograferen. Jij geeft mij zin om er op uit te trekken!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Je bent ZO lief! Ik ga ook even een kijkje meenemen op die van jou :) En er op uit trekken is echt geweldig, moet je zeker gaan doen!

   xx

   Delete
 14. Aaah Naomi ik zag op instagram dat je twijfelde of je wel 8 (als het er niet meer waren, weet ik niet meer) diary's wilde publiceren, maar dat moet je echt doen hoor! Ik vind het keer op keer zo enorm fijn om te bekijken en te lezen! Liefs!

  ReplyDelete
 15. he heb je een nieuwe layout of ben ik hier al vet lang niet meer geweest? Anyways, ik vind je foto's altijd zo mooi! vind het ook grappig dat je dezelfde stijl hebt als laura :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. (ik bedoel overigens niet als laura maar gewoon jullie allebei vergelijkbaar zijn haha)

   Delete
  2. Ik heb inderdaad een nieuwe layout (2 maanden bijna?) which means: dat je hier inderdaad al vert lang niet meer bent geweest, haha.

   Oh, en klopt. We zijn beste vriendinnen en hebben echt altijd (oké, bijna altijd) précies dezelfde ideeën, wat het nogal moeilijk maakt, maargoed. hihi

   Liefs,

   Delete
 16. Ahh, de foto van die bruiloft is echt super cute!

  ReplyDelete
 17. wat een leuk artikel! En wat kan jij prachtige foto's maken, je bent trouwens ook echt een heel mooi meisje

  ReplyDelete
© LKTH 2014-2015 | BLOG DESIGN BY Labinastudio