Monday, January 25

over het zijn van introvert en extravert

Monday, January 25
Introvert of extravert. Ik twijfel. Toch zullen de meeste mensen mij zien als een extravert in hart en nieren, maar dat hoeft niets te betekenen. Ik zou mezelf beschrijven als een (al zeg ik het zelf) vrij spontaan meisje dat niet bang is om op mensen af te stappen en meestal iets te enthousiast is. Soms flapt ze er nog wat onbenulligs uit maar dat is niet erg. Thuis, zonder dat iedereen over haar schouder meekijkt verstopt ze zich in haar boeken, notitieboekjes vol gedachten en vindt ze feestjes even leuk als een avondje thuis, al weet niet iedereen dat. Introvert en extravert. Ik twijfel nog steeds.Ik ben een enorme kletskous. Ik klets veel, praat heel snel en kom niet altijd evengoed uit mijn woorden. Over het algemeen wordt het wel gezellig gevonden, geen awkward stiltes, maar stiltes 'op het juiste moment' (wanneer is dat dan?) of lekker praten over alles en nogwat. Maar dan heb je ook nog de andere kant. Ik klets te veel, praat te snel en kap mensen af zonder dat ik het doorheb. In mijn gedachten vind ik elk onderwerp wat ik aan wil kaarten even belangrijk en zul je met mij praten over dingen die je eigenlijk he-le-maal niet boeien. Mocht je ook nog iets te zeggen hebben, tja, ik praat maar door en door.


Een voorbeeld:
Naomi - 'Maargoed, dus, over die toetsweek hé, ugh, ik heb er echt géén zin in en vind het zo vervelend. Vooral die latijn toets en oh wacht heb ik je al verteld over die opera waar we vandaag heen gaan? Die duurt dus 4 uur. 4 UUR!? 

Willekeurig persoon: 'Oh echt, wat lang! Dat zou ik zo saai..'

Naomi - 'Ja, IKR?  Ik snap echt niet waarom dat dan .....
*praat drie kwartier lang en gaat van hak op de tak naar het volgende onderwerp*

Maargoed. Dus over die toetsweek..'
Verder praat ik luid, vooral als ik enthousiast ben over iets en dat ben ik nu eenmaal, nouja, vaak. Je zou me wel impulsief kunnen noemen, als ik een beslissing moet nemen doe ik dat acuut en in een opwelling. Mijn energie haal ik uit het zijn en praten met anderen. Ik kan té enthousiast en fanatiek zijn en zeg af en toe ook iets wat ik liever niet had willen zeggen. 

Je hoort het al, ik ben een enorme extravert.

Dat betekent overigens niet dat je die stempel op mij kan drukken, want ik heb zo zeker ook mijn introverte trekjes. Ik put mijn energie namelijk ook uit momenten dat ik alleen ben. Even op kan laden. Ik kan snel afgeleid zijn door vele indrukken, kan binnenin mijn brein ook heus wel hele monologen met mezelf voeren en alles doordenken, houd ontzettend veel van lezen en mezelf terugtrekken in de wereld van woorden en me-time staat bovenaan mijn woordenboek.

Gelukkig is er voor ons, die mensen die niet weten waar ze thuishoren (ahum, iedereen dus) een term bedacht die voor beide vlakken geldt, het zijn van een ambivert. Zo, heb ik jou ook maar mooi even uit de brand geholpen ;). 


Overigens is dit verhaaltje meer een gedachtestroom, niet een letterlijke verwoording wat extravert en introvert precies betekenen, want ik heb daar veel te weinig verstand van om dat goed uit te kunnen leggen, dat zou ook veel te saai worden.

Soms zou ik bepaalde dingen aan mezelf wel willen veranderen, dat impulsieve, dat zeggen wat ik denk zonder eerst alle opties te overwegen, dingen eruit flappen bijvoorbeeld. Het stillere, altijd maar over dingen piekeren (al is het meestal achteraf..) en soms het liever thuiszitten dan er echt op uit gaan. Maar dat maakt me ook tot wie ik ben en ik daar moet ik trots op zijn. Ik ben er trots op. 

ben jij een introvert of een extravert? 

of sta je er tussenin en ben je net zoals ik, een ambivert?


28 comments :

Wat lief dat je een reactie achterlaat en leuk dat je even kijkt op mijn blog! De reacties ouder dan 4 dagen worden gemodereerd :)

Liefs,

 1. Ik herken me echt ontzettend in jouw verhaal ! Niet echt uit je woorden komen, zo veel praten, haha, maar tegelijkertijd vind ik het op z'n tijd heerlijk om even tijd voor mezelf te hebben, en dat heb ik ook nodig.

  ReplyDelete
 2. Vind je post heel mooi en geeft me veel stof tot nadenken (daar hou ik van ;)). Wat voor mij denk ik iemand extravert maakt of introvert is ook het praten over gevoelens. Mensen die extravert zijn laten volgens mij niet gauw merken wat er écht speelt terwijl mensen die introvert zijn dat misschien, als ze dan iets zeggen, wel doen. Ik ben er nog niet over uit :)

  ReplyDelete
 3. Ik ben wel duidelijk introvert. Ik houd niet van grote gezelschappen, ben niet zo goed is small talk, ontmoet eigenlijk niet zo graag nieuwe mensen omdat ik bang ben voor de stiltes die tijdens zo'n eerste gesprek kunnen vallen en luister liever dan dat ik praat.

  ReplyDelete
 4. Hi Naomi! Mooi geschreven en ik snap wel een beetje wat je bedoelt. En het is zo toevallig - ik heb ook een post over ambivert zijn in mijn concepten staan - ik geloof echt dat er meer mensen ambivert zijn dan of intro, of extravert. Bijna niemand vindt het tof om iedere avond opnieuw alleen thuis te zitten - bijna niemand vindt het fijn om iedere avond opnieuw weg te zijn. Het plakken van stempels als introvert en extravert op bepaalde persoonlijkheden kan, vind ik, belemmerend en beklemmend zijn en daarom vind ik het goed dat steeds meer mensen weten dat het principe en stomme label 'ambivert' ook bestaat ^^ liefs Sjoukje

  ReplyDelete
 5. Wauw! Pure herkenning hahaha nog zo één hier

  ReplyDelete
 6. Wederom weer leuk geschreven, meis! Ik weet zelf ook niet precies of ik nou introvert of extrovert ben, maar ik denk dan toch wel eerder introvert..

  ReplyDelete
 7. Haha wat leuk geschreven! Klinkt inderdaad als een typische ambivert! Op mijn blog heb ik een rubriek over introversie, dat vind je als ambivert vast ook leuk om te lezen! ;) http://thescentofcinnamon.com/introvert/
  xx

  ReplyDelete
 8. mooi geschreven naomi ! en ik denk dat ik mezelf ook wel een ambivert kan noemen.
  je ziet er weer prachtig uit trouwens
  xx Ish

  ReplyDelete
 9. Heel herkenbaar!! Iedereen is anders, juist lekker gek toch ;)

  ReplyDelete
 10. Ik denk dat ik er wel tussen in zit. Aan de ene kant ben ik heel graag ik mijn holletje (thuis, mijn kamer, kop thee, onder de lakens red.), maar aan de andere kant heb ik graag een praatje met andere, klets ik over van alles en nog wat en lach ik (héél) graag en (soms iets te) vaak.

  ReplyDelete
 11. wauw,wat herken ik dit ontzettend erg. Ik praat meestal echt honderduit, veel te veel en van de hak op de tak. Mn ouders, broers, vriendinnen en vriendje worden er vaak flink gek van, haha. ik ben ook veels te impulsief en flapuit en zeg soms dingen die écht niet handig zijn en die mag ik dan later weer rechtbreien. Maar ik ben inderdaad ook een echte piekeraar en ik vind het heerlijk om tijd met mezelf te hebben, maar zonder mensen kan ik ook echt absoluut niet. Ontzettend fijn artikeltje dit, Naomi! You're not alone, hihi. Liefs!

  ReplyDelete
 12. Leuk artikel! Ik denk hier ook vaak overna. Op sommige momenten ben ik introvert, op andere extravert. Heel verwarrend, maar gewoon oke toch? Ambivert is een mooie tussenterm. En sowieso denk ik dat heel weinig mensen alleen maar extra of alleen maar introvert zijn.

  ReplyDelete
 13. Goh, welke 'vert' je bent heeft niet zozeer te maken met hoe je je in gezelschap gedraagt, maar met waar je je energie uit haalt. Voel je je opgeladen en geïnspireerd na een middag vol met menselijk contact, dan heb je een grote extraverte kant. Laadt je batterij beter op door een paar uren (of dagen) alleen door te brengen, dan ben je introvert. En dan niet 1 keertje (want iedereen heeft wel eens nood aan een goed feestje óf aan een avondje bankhangen op je eentje), maar voor écht lange periodes.

  Probleem: niemand is eenduidig intro- of extravert. Ik dacht bijvoorbeeld zelf altijd dat ik introvert was, en dat had niet zo'n goede gevolgen: ik begon sociale situaties te vermijden met het excuus van 'ik wordt daar toch veel te moe van' (negerend dat ik moe was van andere dingen en dus best een oppepper kon gebruiken door te babbelen met anderen). Toen ik me wat had ingelezen in deze kwestie, snapte ik dat veel mensen er wat tussen zitten, wat jij mooi ambivert noemt. Nu noem ik me een introverte extravert, omdat ik echt veel vrolijker en energieker ben wanneer ik elke dag praat met mensen en vaak echt lusteloos wordt als ik een week lang niemand zie. Na zo'n praatmoment heb ik wél even tijd voor mezelf nodig, om even mijn gedachten te ordenen. Misschien moet ik maar wat minder aandacht besteden aan dat label en gewoon proberen te doen waar ik nood aan heb :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Je hebt helemaal gelijk, het gaat inderdaad niet over hoe je je gedraag maar waar je het meeste energie uit put. Ik wilde in dit artikeltje het niet zozeer 'uitleggen', maar vooral even aankaarten en bespreken. Goede term trouwens, introverte extravert!

   Je niet vastpinnen aan labels is ook zeker een goed idee, ik doe ook maar wat en moet proberen om soms ook even voor mezelf op te komen. Want inderdaad, een beetje rust na een gesprek is helemaal niet erg :)

   Liefs

   Delete
 14. Wat een fijn artikel! Het liet me wel nadenken, want wat ben ik nou eigenlijk voor type...? Ik denk dat ik over het algemeen wel introvert ben, aangezien ik het fijn vind om alleen te zijn en me lekker kan terugtrekken, maar bij mensen om me heen die ik vertrouw en waar ik me op m'n gemak voel ben ik juist een kletskous en dan ben ik dus wel extrovert. Maar als je er over nadenkt, is dan niet iedereen een combinatie? Ik denk dat je - als je de gouden combinatie tussen introvert en extravert bent, je je niet druk hoeft te maken over het veranderen van jezelf hoor. Je bent wie je bent, en dat is hartstikke leuk!

  ReplyDelete
 15. Wat een enorm leuke post, iets waar (bijna) nooit over geschreven wordt, nu wel dus en hoe? Zo onwijs fijn geschreven!

  ReplyDelete
 16. Heel fijn artikel om te lezen! Ik heb mezelf altijd gezien als best wel introvert!

  ReplyDelete
 17. Ik denk dat ik eerder intovert ben maar idk, heb wss ook wel extoverte momenten. Moeilijk zeg zo'een label, maar wel leuk om over te denken en praten.

  ReplyDelete
 18. Je schrijft zo fijn! Ik ben introvert denk ik, of misschien een mixje. Geen idee eigenlijk, nooit zo goed over nagedacht..

  ReplyDelete
 19. I am definitely an introvert and find myself being much more at ease and comfortable with one person than in a group.

  Isabel Marcelo

  ReplyDelete
 20. Ik herken mezelf echt heel erg veel in jou. Ik kan soms heel extravert zijn en laat mensen vaak niet uitpraten. Maar ik kan ook heel goed alleen zijn. Dus ik denk dat ik ook ambivert ben.
  Ik vind dat je dit heel mooi geschreven hebt!

  ReplyDelete
 21. Leuk onderwerp! Ik denk er zelf veel over na, maar heb er nog nooit van iemand anders iets over gelezen. Ik geloof dat alles een spectrum is en dat er weinig mensen helemaal aan een uiteinde zitten, iedereen is dus eigenlijk ambivert (: Ik zie mezelf aan de introverte kant. Voor mij betekent introvert zijn dat ik van nature niet de neiging heb om te praten, ik ben meestal stil en dat vind ik prima. Ook kosten sociale gebeurtenissen me veel energie en krijg ik er weinig energie van, hoe leuk ik het ook vind! Ik heb superleuke vrienden met wie ik heel gezellig kan zijn, maar ik vind het nooit erg om na een leuke avond naar huis te gaan omdat ik toch altijd het gevoel heb dat ik niet helemaal mezelf ben en dingen doen die niet natuurlijk voelen is vermoeiend.

  ReplyDelete
 22. ik denk dat er tussen zitten heeel handig is;)
  Ik ben introvert. Maar dat betekend niet dat ik niet veel praat.
  Dat doe ik wel namelijk, alleen tegen mijn vriendin haha

  ReplyDelete
 23. Het hangt bij mij echt af van mijn omgeving. Als ik me op mijn gemak voel ben ik een extreme extrovert. Eigenlijk altijd wel maar soms wacht ik even en kijk ik de kat uit de boom voordat ik me helemaal open stel. Maar ik herken me heel erg in jou beschrijving; ik vind ik feestje even leuk als een avondje een beetje zelf tekenen/lezen/schrijven.

  ReplyDelete
 24. Extraversie (ja, met een 'a') is een continuüm. Dat wil zeggen dat we lage en hoge extraversie hebben (en introversie is dan toevallig een ander woord voor lage extraversie). Jouw uitleg heeft vrij weinig te maken met extraversie.

  Waar een extravert energie haalt uit contact met anderen, haalt een introvert energie uit momenten zonder anderen. Zo kan een introvert blokkeren door een overvloed aan stimuli, een extravert blokkeert bij een schaarste aan stimuli.

  Jij het het over spontaniteit en sociale interactie, beide zijn onderdeel van zowel intro- als extraversie, maar op een andere manier, zoals hierboven omschreven.

  Ambivert wordt door sommigen, met name onwetenden, gebruikt om het grijze centrum van het continuüm te omschrijven. In jouw omschrijving is bijna iedereen een ambivert, maar die term wordt nauwelijks in de wetenschap omarmt. Verder wel een leuk stukje ;)

  ReplyDelete
 25. Ik snap je erg goed! Ik ben zelf ook ambivert, vooral omdat ik inderdaad net als jou gemakkelijk op mensen afstap, maar ik vind avondjes thuis ook heerlijk.

  ReplyDelete
 26. Dat voorbeeldje is heel herkenbaar haha. Erg leuk artikel. Zelf ben ik 100% extravert, hoewel ik een beetje me-time ook heerlijk vind.

  ReplyDelete
 27. Ambivert, daar had ik nog nooit van gehoord, hihi :) Ik ben zelf echt de meest introverte persoon ooit. Volgens mij hebben wij het op school ooit gehad over de planetentypes (het is een beetje zoals je sterrenbeeld), waarbij er 3 introverte en 3 extraverte types waren. Dan was er nog eentje precies in het midden, volgens mij was dat de zon, maar ik ben niet zeker. Misschien hoor je daar wel bij?

  ReplyDelete
© LKTH 2014-2015 | BLOG DESIGN BY Labinastudio