Saturday, April 30

personal style

Saturday, April 30
Als ik mijn eigen persoonlijke stijl zou moeten omschrijven, dan zou de omschrijving nogal rommelig zijn. Een heuse chaos. Het is van alles wat en veranderd ook constant. Ik ben nog zoekende, weet niet precies wat bij me past en vind steeds nieuwe combinaties uit. Het proces van het zoeken naar wat bij je past en wat je mooi vind is heel complex, langdurig en interessant en vooral heel erg leuk. Het bekijken en verhalen lezen over andermans persoonlijke stijl geeft mij altijd ontzettend veel inspiratie en dat wil ik jullie ook meegeven!


In het leven van de jonge onschuldige Naomi (laten we zeggen zo'n 6 jaar geleden toen ik 11 jaar oud was) namen haar uiterlijk en kleding geen belangrijke plek in in haar leven. Ze droeg vooral wat ze comfortabel vond zitten, wat haar moeder voor haar kocht en ze moest en zou af en toe ook nog meedoen met de massa. Zo hing ze dan wekenlang zeurend aan haar ouders te sleuren of ze alsjebliéééééééft ook zo'n adidasvestje mocht en liet ze 'm twee maanden later liggen op een hockeyveld. (doei 72 euro. ja. echt. t-w-e-e-ë--n-z-e-v-en-t-i-g euro)

De eerste en tweede klas waren weer een ander verhaal. Ik belandde in een wereld met nog meer kritiek, nastarende mensen en roddels. Met mijn eerste kleedgeld mocht ik de woeste Amsterdamse Kalverstraat zonder ouders trotseren. En oh, wat vond ik dat geweldig. Zelf kiezen wat ik kocht en vooral geen bemoeiend commentaar van mijn (te) zorgzame moeder. Dat resulteerde overigens in heel veel miskopen, iéts te kleine broeken en véél te korte rokjes. 

Momenteel zitten veel van mijn lezers (jullie dus!) en ik in de 'middelbare schoolfase' (goh, wat een originele naam). Hét moment (maar het kan altijd later nog) om te experimenteren qua kleding; rare combinaties, iets verouderde (vintage) trends, toffe schoenen, kekke zonnebrillen, sjaaltjes, er zijn bijna teveel mogelijkheden om op te noemen. Vergeet de regels (sokken in sandalen zijn hartstikke hip hoor) of probeer eens nóóit dezelfde outfit te dragen (waardoor je in extreme stress kan komen maar ook eens goed je kledingkast gaat bekijken). De grens tussen wat ik leuk vind en wat bij mij past kan enorm verschillen en is erg belangrijk. Je kan nu eenmaal iets heel tof vinden, maar dat hoeft niet per sé te betekenen dat het ook goed bij je staat. 

Mijn stijl nu zou je een mini beetje experimenteel kunnen noemen, maar vooralsnog naar mijn mening best 'safe'. De trends die in de winkel hangen beïnvloeden natuurlijk mijn stijl, ik moet nu eenmaal ergens mijn kleding kopen, maar ik geef altijd mijn persoonlijke touch aan een kledingstuk. (of nouja, probeer dat) Door me op een bepaalde manier te kleden uit ik mijn gevoelens, kan ik laten zien wie ik ben en waar ik voor sta. Mijn outfits reflecteren mijn moods en het boeit me vrij weinig tot niks wat anderen van me vinden. Begrijp me niet verkeerd hoor, er zijn zeker momenten dat het me wel boeit, maar die zijn schaars.

Stijl is een reflectie van waar je voor staat en wie je bent en ik weet zeker dat niemand hetzelfde is. Toch dragen veel van ons hetzelfde, zie ik veel meisjes op school in de typische outfits lopen (wat typisch is kan je vast zelf bedenken) en vind ik dat stiekem best jammer. Want ze hebben die eigen stijl in zich en laten 'm niet naar buiten komen. 

Dat heeft misschien te maken met het feit dat we bang zijn voor de reacties van de mensen om ons heen. Zijn we te grunge, te edgy? Misschien te netjes of te vintage. Misschien wordt je wel raar aangekeken als je de school binnen komt lopen met hele aparte gympen in plaats van witte adidas superstars (die overigens best wel tof zijn, afgezien van het feit dat iedereen ze heeft). Wist je dat de meeste mensen veel te veel met zichzelf bezig zijn in plaats van dat ze zich zorgen maken over hoe jij eruit ziet? Denk maar eens na, weet je wat mensen gisteren precies aanhadden? Heb je alleen de dingen onthouden die je mooi of leuk of cool vond? Draag iets waar jij nu blij van wordt, want dan voel je je fijner. Misschien vind je een outfit die je vandaag gedragen hebt over een week echt not done, maar dat boeit niet. Zolang je nu maar lekker in je vel zit. Daar gaat het allemaal om!

go for it!

overigens krijg ik op deze outfit van mijn vrienden nogal wat commentaar, de sjaaltjes die ik in mijn haar en soms ook om mijn nek draag zouden namelijk echt 'frans' zijn wat resulteerde in het feit dat ik nu 'frrrankrrijk' wordt genoemd. ik vind het best wel grappig. maargoed. kritiek zal er altijd zijn, geen zorgen maken is de key tot een persoonlijke stijl ;)

17 comments :

Wat lief dat je een reactie achterlaat en leuk dat je even kijkt op mijn blog! De reacties ouder dan 4 dagen worden gemodereerd :)

Liefs,

 1. Helemaal mee eens! Doe gewoon lekker je eigen ding want het is tenslotte jou leven he!

  ReplyDelete
 2. Mooi geschreven en ik sluit me helemaal bij jou aan. Mijn stijl verandert echt heel snel. In de eerste was ik juist degene met een knalroze legging, blauwe broek en een paars vest. Op dat moment wilde ik soms wel net als de meisjes met adidas vestjes zijn, maar nu in het zo terugkijk vind ik het best wel leuk dat ik toen een soort van eigen "stijl" had, haha. Je eigen stijl beschrijven is nog best moeilijk. Ik denk inderdaad dat het het belangrijkst is dat je draagt waar je je fijn in voelt.
  p.s Ik vind jouw stijl heel leuk! Met dat sjaaltje zie je er inderdaad een beetje als een Frans meisje uit, hihi. De Fransen staan bekend om hun mooie stijl, dus juist positief, toch?

  ReplyDelete
 3. Mooi artikel Naomi! Ik ben het helemaal met je eens. Het gaat er allemaal om dat je je fijn voelt in wat je draagt. Oh, ik vind jouw stijl ook echt tof btw. Omdat ik je nu al best lang volg, zie ik het ook telkens weer een beetje veranderen, zo leuk om te zien :) Liefs

  ReplyDelete
 4. Hahaha, ik herken dat laatste stukje zo erg! Als ik terugkijk naar wat ik een paar maanden geleden droeg heb ik echt zoiets van 'mijngod Lise, wat heb je gedaan', maar ik kan er wel om lachen. Grappig hoe iemands kledingstijl zo snel veranderd.

  ReplyDelete
 5. Heel mooi artikel Naomi! Wat je zegt is ook helemaal waar.. Ik heb thuis nog zo'n boyfriend-achtige jas/vest liggen, maar ik heb hem nooit aangehad.. Waarom? Omdat ik bang ben dat ik raar word aangekeken.. Ik denk dat heel veel mensen wel hebben, maar het is toch zo zonde :(

  ReplyDelete
 6. Stijl is maar een lastig iets. Ik denk dat alles wat je graag draagt een beetje 'jou' maakt, ook al is die stijl dan niet in één hokje te plaatsen. Die band door je haar vind ik juist superleuk!

  ReplyDelete
 7. Dat over het adidas vestje is mij net zo gebeurd, alleen ben ik hem niet vergeten maar eigenlijk best lelijk gaan vinden. (oeps) Het is allemaal zo waar wat je schrijft, over dat het niemand eigenlijk uitmaakt wát je draagt. Als je je er zelf maar goed in voelt. Dankjewel naomi, dit geeft me weer wat meer zelfvertrouwen! xxx

  ReplyDelete
 8. Leuk stuk! Ik vind je outfits altijd ontzettend leuk! Er was voor mij een poosje dat ik super extravagante kleding droeg maar dat ben ik een beetje kwijtgeraakt. Ofja, helemaal eigenlijk en ik merk dat ik steeds meer zoek naar wat ik eigenlijk wil. Een leuke zoektocht is het wel! Dragen waar je je fijn in voelt is nog altijd het allerbeste!

  ReplyDelete
 9. Heel leuk om te lezen! En je hebt helemaal gelijk, gewoon dragen wat je zelf leuk vind. Ook al merk ik wel dat ik eigenlijk alles mooi en leuk vind en dat ook wel aan mijn kast te merken is, daar ga je echt niet 1 bepaalde stijl uit halen.

  ReplyDelete
 10. Jaaa wat een fijn artikel. Ik draag wat ik leuk vind, en dat verschilt nogal. De ene keer is dat vintage-achtig en grunge, de andere keer vrouwelijk en minimalistisch. Maar dat zal vast bij die zoektocht horen haha.

  ReplyDelete
 11. Leuk geschreven! Haha ohh ja, die adidasvestjes... ik had er ook een, in groep 7, een knalroze. Zo erg.
  Ik vind dat jij er altijd zo leuk uitziet, al weet je niet precies hoe je stijl kunt omschrijven, er hoeft ook geen labeltje aan gehangen te worden - ik draag ook echt vanalles wat en zou niet weten hoe ik mijn stijl kan omschrijven. Ik vind het ook jammer om te zien dat veel mensen op school er hetzelfde uitzien. Al is mijn stijl ook best 'safe', heb ik vaak genoeg iets anders aan dan een simpele spijkerbroek met witte sneakers. Maar ja, aan de andere kant, als zij zich daarin comfortabel voelen. Ik hoop in elk geval dat ze niet iets niet dragen omdat ze niet durven, want het ontwikkelen van je eigen stijl is iets heel leuks. :)
  Liefs!

  ReplyDelete
 12. Mooi geschreven Naomi. Ik merk ook dat ik heel erg zoekende ben en steeds meer probeer en durf.

  ReplyDelete
 13. Die typische stijl die bijna half mijn school draagt, oh jee wat heb ik daar een hekel aan zeg ☺
  En, in mijn school zijn het vooral Stan Smiths die niet zo origineel meer zijn. Dit artikel heeft me erg geïnspireerd, dankjewel!

  ReplyDelete
 14. Goed artikel!! Oh, vroeger boeide het me NIETS hoe mijn kleding eruit zag; ik droeg wat ik kreeg (ja, we kregen kleding van vrienden en kochten nooit wat) en wat mijn moeder leuk vond. Ietsje later, in groep 7, droeg ik 'leuke' combinaties met die gekregen kleding en in groep 8 wilde ik niets liever dan eruit zien zoals iedereen. Gewoon typisch en niet bepaald origineel.
  Nu weet ik nog steeds niet precies wat mijn stijl is (hippy, grunge, oude-oma-stijl, vintage, meisjesachtig, emo; het kan allemaal) maar ik weet zeker dat ik me goed voel in de kleding die ik nu draag en dat ik vrij origineel ben. Ik maakte me eerst heel veel zorgen om hoe andere mensen mijn kleding vond (van vroeger geleerd denk ik), maar nu wordt ik íedere dag aangestaard en ben ik er ondertussen aan gewend. Eigenlijk kan ik er wel om lachen, wat ik dus ook iedere dag doe :)
  Soooooorry voor dit lange verhaal, maar ik dacht; ik laat ook mijn verhaaltje horen! Misschien dat anderen hier ook wat aan hebben, hihi :)
  Liefs!! (en nogmaals een leuk artikel (en je 'stijl' is echt zó tof Naomi!))
  -Anne

  ReplyDelete
 15. Wauw, wat een geweldig artikeltje. Ik heb er zelf ook al erg veel over nagedacht en het houd me ook vaak bezig. Soms heb ik echt de gekste combinaties in mijn hoofd maar durf ze niet altijd aan te doen voor de angst van commentaren van anderen. Dit jaar heb ik me er gelukkig wel al meer overgezet en krijg zelfs lieve reacties van vrienden omdat ik het durf te dragen. Als je je er zelf goed in voelt zal je dat ook uitstralen en er fantastisch uitzien! :)

  ReplyDelete
 16. Wat een oene mensen die schoolgenootjes. Maar ach als zij maar allemaal adidas sneakers hebben. En niet hoeven te denken of jij niet gewoon bij je naam genoemd kan worden. Oenen zucht.

  ReplyDelete
© LKTH 2014-2015 | BLOG DESIGN BY Labinastudio