Thursday, February 1

en nu?

Thursday, February 1

Hey. Hallo daar. Wat leuk dat je dit even leest! 

Ik wist niet dat ik dit nog kon; schrijven. Woorden laten vloeien, al dan niet op papier, maar op mijn laptopje, terwijl ik op mijn geimproviseerde bed in mijn broertjes kamer vertoef. Het leven is verder gegaan terwijl ik weg was. Niet dat ik dat niet verwacht had, integendeel, maar om nu terug te zijn valt me toch best zwaar. Al mijn spullen zitten in dozen die ik niet zelf heb ingepakt, mijn papiertjes en prulletjes opeengestapeld zonder dat ik weet waar ze precies zijn. Het zijn dingen waar ik al jaren niet meer naar heb omgekeken, zoals boeken die ik ooit lang geleden één keertje heb gelezen. Dingen van mijn kindertijd.

Nu ben ik volwassen. Negentien word ik om precies te zijn, over negen dagen. Een jaartje verder gekomen dan alleen volwassen. Misschien is het nu dan ook tijd om mijn oude meisjesboeken weg te doen, mijn rare prulletjes die ik verzamelde toen ik vijftien werd in de prullenbak te pleuren. Ik opende net een doos vol oude kunstwerkjes, kaartjes die ik nooit verstuurd heb en notitieboekjes vol met blogpostideeën. Het is bijna 4 jaar geleden dat ik mijn blog begon. Vijftien jaar was ik, op negentien februari blies ik dit kleine stukje internet voor het eerst leven in. Ik kan er niet omheen draaien, inmiddels weet iedereen denk ik wel dat ik een beetje eruit gegroeid ben/was, maar wat een toffe tijd heb ik door deze domeinnaam mogen meemaken. Ik heb zoveel mensen mogen ontmoeten, hele toffe vrienden gemaakt, waarvan ik met eentje zelfs net Azië heb verkend. Zoveel waar ik nooit over had kunnen dromen. 

Ik merk dat dingen op een rijtje zetten me voldoening geeft. Een beetje rust. Er komt momenteel nu zoveel op me af, ik merk nu al dat ik veel te veel wil doen in een korte tijd. Misschien moet ik mezelf wel een beetje rust gunnen. Eigenlijk rest er nog maar één vraag, en nu? Het is een vraag die niet alleen bij mij door mijn hoofd spookt, maar ook bij mijn ouders, mijn vrienden, mijn kennissen. Wat is die bijna-negentienjarige Naomi nu eigenlijk van plan om te doen met haar leven?

Uh.
Goh.
Tja.
Goede vraag.

Nou, om te beginnen wil ik mijn kennis in analoge fotografie uitbreiden en echt scherpe, mooie belichte goede foto's kunnen maken, om ze eventueel daarna zelf te kunnen ontwikkelen. Dit kost geld.

Ten tweede heb ik in Bangkok een nieuwe passie gevonden, swingdansen. Dit is een oude dans uit de jaren 30 en 40, genaamd de Lindy Hop, wat gedanst wordt op jazz, swing en een hele boel andere dingen. Het is de nieuwe liefde van mijn leven en dit kost, zoals alles tegenwoordig, ook een beetje geld.

Daarnaast wil ik graag mijn rijbewijs halen. Meedoen aan yogalessen, mijn eetpatroon langzamerhand te veranderen in zoveel mogelijk vegan. Mijn houding veranderen.Meer boeken lezen. Wat gaan verven. Wat gaan schrijven. Lezen over wat er nu zoal gaande is in de wereld. Reizen door de Balkanlanden, Schotland, Ijsland en stiekem wil ik ook wel terug naar Canada, om daar eventueel te werken.

Je hoort het al. Volgens mij is er heel veel wat ik wil, heb ik er wel tijd voor, maar weinig geld.

Dus... Ik ga werken. Tussendoor zal ik me ook nog inlezen in het enorme scala aan verschillende studies, maar eigenlijk beangstigt me dit nog een beetje. Voor nu heb ik nog geen vaststaand plan voor volgend jaar.

Tuurlijk is het niet het allerslimste, misschien een beetje dom zelfs en misschien een beetje lui, maar op dit moment is dit hetgene wat me blij maakt en de consequenties vallen hopenlijk wel te overzien. Ik bedoel, als student ben ik ook maar een blutte negentienjarige die elke dag in de boeken zit en daarna de hersencellen wegzuipt in een kroeg, of niet dan?

Heel veel liefs.
Misschien tot snel. Mocht je me willen zien en alle reisverhalen van de afgelopen maanden willen horen dan weet je me te vinden. Kopje thee (bij je thuis? Ik spaar nu eenmaal hé) vind ik altijd gezellig!

Naomi

(dit kiekje is gemaakt in de bergen in Canada, tijdens een driedaagse camping/hike trip. Een paar uur na deze foto besloten we in het desbetreffende meer te duiken (waar overigens ijs in dreef) om er na 2 seconden gillend uit te rennen met brandende benen van de kou. Au. Pijnlijk.)

7 comments :

If you want to leave a little message, here is the place to do it! I would love to hear what you have to say - even if it's something small. I will try and reply to every comment I get. Big hug, Naomi

 1. ik volg met plezier al je reisverhalen op instagram, dus reis vooral nog wat meer, is echt leuk om te volgen! ik zou gewoon doen waar je op dit moment gelukkig van wordt :)

  ReplyDelete
 2. Yesss. I dont understand dutch but the pic is so worth it!! :)

  ReplyDelete
 3. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 4. Heel fijn om weer eens wat te lezen op je blog. Ik hoop dat je weer een beetje rust kunt vinden en dat je veel van dit lijstje kan gaan voltooien!
  xxx

  ReplyDelete
 5. Mooie blog en wat een prachtige foto! Goed dat je je hart volgt :) succes en veel plezier met alles!

  ReplyDelete
 6. Ik vind het mooi om te zien hoe jij je gevoelens kan vertolken in een blog-post. Ik bewonder je erom dat je ergens voor kiest waar je blij van wordt. Ik wens je veel geluk toe!

  ReplyDelete
 7. Heel herkenbaar je tijd/geld probleem. Ik had er met 19 jaar ook last van. Zo veel last dat ik uiteindelijk oa daardoor depressief raakte. Het is de kern van het millennial probleem, geloof ik. We groeien niet meer op met: na de middelbare school kies je een studie en dat word je gewoon. Nee, we hebben tienduizende mogelijkheden en onze keuze moet zowel onze passis zijn als ons genoeg geld op leveren. Maar om uberhaupt aan een baan te komen moeten we ons tijdens onze studie ook naast het gewone studeerwerk ontplooiien met extracurriculaire activiteiten, vrijwilligerswerk en stages. En tegelijkertijd ons sociale leven onderhouden, de wereld zien en een bijbaan nemen om alles te kunnen betalen. Oh ja en voor onszelf zorgen nu we op onszelf wonen: koken, boodschappen, poetsen het kost allemaal tijd. Ik vond dat 7 dagen in de week simpelweg te weinig waren. Maar misschien moeten we leren dat de perfecte keuze niet bestaat. Dat velen van ons met hun passie niet genoeg geld kunnen gaan verdienen, bijvoorbeeld. Het leven/het systeem werkt misschien gewoon zo. Het liefst ben ik ook de hele dag bezig met m’n hobby’s en passies die zoveel interessanter zijn en me zoveel gelukkiger maken dan welke studie dan ook. Uiteindelijk moest ik me er bij leren neerleggen dat niet alles kan en mogelijk is qua tijd en geld. Ik moest leren keuzes maken en leren minder perfectionistisch te zijn. Me focussen op een paar dingen die ik écht wilde, zoals mijn studie en nog 2 a 3 hobby’s, als ik ook nog een sociaal leven enzo. Studie is op dit moment niet het meest gelukkigmakend maar op de lange termijn waarschijnlijk wel. Misschien hoort het gewoon erbij en moet het niet per se gelukkigmakend zijn, gewoon dragelijk en minder ondragelijk dan andere studies en tegelijkertijd met een enigszins gunstig toekomstperspectief. Focussen op een klein aantal dingen geeft wel rust. Maar goed, ik hoop dat je uiteindelijk een studiekeuze maakt waar je tevreden mee bent. Al is het waarschijnlijk nooit de perfecte keuze. Zelfs na het afronden van een studie zijn er studenten die twijfelen of het wel de juiste was. Of zelfs na een aantal jaar werken. De juiste bestaat misschien niet, er zijn meerdere juisten waarschijnlijk. Studeren is zo erg nog niet. Je leert nieuwe dingen en wordt uiteindelijk ergens een expert in. Eerst vond ik dat stom: waarom zou je in 1 ding een expert willen worden? Ik weet liever van tienduizend dingen een beetje. Maar als je ouder wordt ben je toch liever een expert. Je leert veel minder graag dingen “waar je toch niks aan hebt”. Tenminste als je je focust op een bepaald doel. Maar goed, moraal van de comment: je weet waarschijnlijk nooit of iets de juiste keuze is, kies iets waar je tevreden mee bent. Laat los dat je er je levenlang aan vastzit. Met de meeste studies kun je na jaren nog allerlei kanten op. Met keuzevakken kan je het ook zo dol maken als je zelf wil. En mocht het echt zo erg tegenvallen en tegen je verwachtingen zijn, dan is wisselen geen doodzonde. Focus liever op: kan ik met deze studie later werk vinden dat ik prima of leuk vind, en niet op of je de studie zelf wel leuk vindt. Dat moet je wel vinden, maar niet 100%, net zoals er op de middelbare school ook altijd vakken zitten die je minder leuk vond dan andere. Succes met het maken van je studiekeuze!

  ReplyDelete
© LKTH 2014-2015 | BLOG DESIGN BY Labinastudio